miercuri, 8 decembrie 2010

Cercetătorii de la Harvard, aproape de "fântâna tinereţii": Au inversat procesul de îmbătrânire la şoareci

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au reusit sa inverseze procesul de îmbatrânire al unor soareci, dupa ce i-au injectat cu o enzima care le-a regenerat tesutul si a stimulat cresterea unor noi neuroni (!), relateaza Newser.com, care citeaza Guardian.co.uk. Acum, oamenii de stiinta se întreaba daca nu pot aplica aceste descoperiri si la oameni. Însa diferentele dintre corpul oamenilor si cel al soarecilor complica lucrurile sau le fac chiar periculoase.

Cercetatorii au reusit sa se “apropie” de telomeri, învelisul protector al cromozomilor. De fiecare data când celulele noastre se divid, telomerii devin mai mici, si ajung la un moment dat sa fie atât de mici încât nu mai reusesc sa protejeze, iar celulele mor.

Oamenii de stiinta au reusit sa obtina soareci carora le lipseste aceasta enzima si de aceea îmbatrânesc mai repede. Însa în momentul în care le-au injectat enzima care le lipsea, denumita telomeraza, soarecii au “prezentat o restaurare substantiala”, potrivit celui care a condus studiul.

Deocamdata nu ne putem injecta aceste enzime, telomeraza fiind responsabila de cancer. Însa cel care a condus studiul este de parere ca acest tratament poate fi sigur daca este administrat sporadic si tinerilor, care nu au înca prea multe celule canceroase în corp.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu