sâmbătă, 18 decembrie 2010

Cosmote si Vodafone au lansat iPhone 4 la preturi competitive

Mai multe sute de bucuresteni s-au grabit sa cumpere la preturi promotionale, ieri noapte, terminalele mobile inteligente (smartphone) ale americanilor de la Apple, iPhone 4, scoase in premiera la vanzare de catre Cosmote (ora 22:00) si Vodafone (ora 23:30) in propriile magazine. Acestea sunt situate pe Bd. Magheru in plin centrul. Terminalele mobile de la Apple sunt vedetele portofoliului de Craciun si la cei doi operatori mobili, dupa ce mai bine de doi ani Orange a reusit sa-si asigure exclusivitatea smartphone-urilor Apple in Romania.

Cu ce noutati mai vin Cosmote si Vodafone?
Ofertele comerciale ale Cosmote si Vodafone, ce vand in premiera iPhone pe piata noastra, denota prudenta, la prima vedere, iPhone 4 avand preturi mai mici doar pentru utilizatorii care-si permit sa sustina plata lunara a unor abonamente mai scumpe, de la cel putin 19-20 de euro in sus, conform Ziarului Financiar citat de Mediafax. Cu toate acestea, iPhone 4 nu reprezinta acelasi lucru pentru utilizatorii Cosmote sau cei de la Vodafone, dimpotriva. Astfel, daca la Cosmote venitul mediu lunar combinat (abonat si prepay) pe utilizator este in medie de aprox. 5 euro, la Vodafone venitul mediu lunar per abonat este de 14,1 euro iar de la un client prepay de 2,5 euro. Altfel spus, Vodafone va castiga mai mult pentru fiecare utilizator de iPhone4, de circa 3 ori, fata de un utilizator de-al lui Cosmote. „Este unul dintre cele mai bune smartphone-uri aflate in acest la moment la vanzare in intreaga lume. Nu este un mobil pentru oricine", sustineau oficialii ambilor operatori, desi majoritatea doritorilor faceau parte din generatia tanara si nu pareau tocmai a fi dati afara din casa de bani.

Cosmote: mini-spectacol de marketing in noaptea geroasa
Sub suta de persoane au venit ieri noapte in magazinele Cosmote si Germanos de pe bd. Magheru pentru a-si cumpara iPhone, la preturi promotionale, oficialii companiei anuntand ca a vandut 7 terminale Apple in primele momente de la deschiderea magazinului. Nu s-au facut estimari oficiale in legatura cu vanzarile noului terminal, Cosmote neriscand previziuni care nu ar putea fi onorate. Un plus de atentie merita strategia diferita de marketing: Cosmote este singurul operator care vinde iPhone 4 necodat, la liber terminalul costand de la 2.750 de lei (640 de euro) la 3.250 de lei (756 de euro), in functie de capacitatea de stocare. Pentru abonati, Cosmote ofera iPhone 4 intre 739 (172 de euro) si 2.679 de lei (620 de euro), in functie de cele trei tipuri de abonamente disponibile. Astfel, Cosmote Discover are un tarif de 18,6 euro pe luna (TVA inclus), ofera trafic de date de 1 GB, 110 minute nationale si internationale si 1.000 de minute si SMS-uri in retea. Cosmote Explore are un tarif de 28,52 euro (TVA inclus), cu un trafic de date de 1,5 GB, 220 de minute nationale si internationale si 1.500 de minute si SMS-uri in retea. Cel mai scump abonament, de 48,3 euro pe luna (TVA inclus), asigura 440 de minute nationale si 2.000 de minute si SMS-uri in retea. De asemenea, Cosmote ofera cea mai mare subventie la achizitia iPhone 4 pentru clientii ce semneaza un contract de 2 ani pentru abonamentul de 48 de euro pe luna. Astfel, iPhone 4 cu stocare de 16 GB costa 739 de lei (172 de euro), iar la capacitate de 32 GB - 1.189 lei (277 euro). Un iPhone 4 cu capacitate de 16 GB, impreuna cu un abonament de 18,6 euro pe luna pe doi ani, costa 1.749 de lei (407 euro) iar cu abonament pe un an ajunge la 2.229 lei (519 euro).

Vodafone: preturi bune pentru clientii asezati
Din perspectiva Vodafone, miezul noptii de ieri a stabilit si limita minima a preturilor din Romania pentru iPhone 4, la numai 99 de euro. Este foarte adevarat ca exista conditii restrictive in care iPhone ajunge la limita de jos – numai pentru clientii cu planuri tarifare mari. Altfel spus, operatorul aplica o subventie mare cu un scop extrem de precis: loializarea si atragerea de clientii cu venituri mari, ce pot achizitiona servicii cu o marja ridicata de profit pentru operator. Oficialii Vodafone au recunoscut ca nu doresc sa vanda terminalul Apple decat cu abonament, conform lui Karsten Wildberger, directorul comercial al operatorului, prezent la lansare. Alti utilizatori Vodafone au ocupat magazinul Vodafone, manati de gerul sub zero grade, in ciuda orei tarzii. Primul terminal mobil iPhone 4 a fost achizitionat festiv de catre un client vechi al Vodafone, fost pilot al companiei Tarom, aflat acum la a treia varsta. Karsten Wildberger, directorul comercial al Vodafone, declara ca se asteapta ca stocul de iPhone 4 sa fie epuizat complet, avand in vedere numarul limitat de terminale de care dispune acum compania. Primul stoc epuizat de companie a fost cel alocat magazinului online, potrivit datelor publicate pe pagina web a companiei la jumatatea zilei de 17 decembrie. in privinta banilor, plaja de preturi pentru iPone 4 variaza la Vodafone intre 99 si 499 de euro. Pretul de 99 de euro pentru un iPhone 4 de 16 GB este disponibil numai pentru clientii companiei ce semneaza pentru 2 ani un contract ce prevede plata lunara a unui abonament de 59 de euro. in plus, iPhone 1,5 GB este cel mai scump abonament pentru iPhone lansat in Romania si include 2.000 de minute in retea, 500 de minute nationale, 1.000 de sms-uri in retea, 50 de MMS-uri nationale si un trafic de date de 1,5 GB. Cu acest abonament, pe 2 ani, un client nou Vodafone plateste pe acelasi iPhone 4 de 16 GB 199 de euro. Mai departe, iPhone-ul 4 de 32 de GB costa 199 de euro pentru abonatii existenti ai Vodafone ce cumpara pe doi ani abonamentul iPhone 1,5 GB si cu 100 de euro mai mult pentru clientii noi. Pe langa abonamentul iPhone 1,5 GB de 59 de euro pe luna, Vodafone mai are alte doua planuri tarifare pentru iPhone. Abonamentul iPhone 500 MB, cu un tarif de 19 euro pe luna, include 1.000 de minute in retea, 100 de minute nationale, 500 de SMS-uri in retea, 50 de mesaje multimedia (MMS-uri) nationale si un trafic de date inclus de 500 MB. La depasirea traficului inclus, fiecare MB de date suplimentar transferat este taxat cu 0,05 euro. Abonamentul iPhone 1 GB, ce costa 39 de euro pe luna, include 1.500 de minute in retea, 300 de minute nationale, 1000 de SMS-uri in retea, 50 de mesaje multimedia (MMS-uri) nationale si un trafic de date inclus de 500 MB. Vodafone vinde totodata si versiunea anterioara a smartphone-ului Apple, iPhone 3G S, la preturi intre 99 si 299 de euro.

Orange este, in prezent, veteranul pietei de Apple
Comparativ cu ceilalti doi operatori, la Orange, un iPhone 4 are preturi cotate intre 169 si 557 de euro, operatorul francez reusind in cei doi ani de exclusivitate de piata sa-si asigure un avantaj cert. Cu toate acestea, contactat telefonic, Dorin Odiatiu, directorul de marketing al companiei, nu a dorit sa ne ofere date certe despre cifra vanzarilor terminalelor mobile Apple la Orange, precizand ca in continuare compania este foarte atenta in directia promovarii smartphone-urilor, care reprezinta cea mai noua tendinta in eforturile de crestere a veniturilor pe utilizator. Cu toate acestea, stim ca la Orange, vanzarile de smartphone-uri s-au dublat in primele 9 luni din 2010, conform oficialilor companiei. Compania si-a marit portofoliul de terminale smartphone cu modelele: Samsung Omnia735, Sony Ericsson Xperia X8, BlackBerry Curve 3G 9300, HTC Desire HD sau Nokia E5. Primele 3 modele pot fi achizitionate incepand de la 69 euro impreuna cu un abonament de voce de minimum 20,84 euro. La acesta se adauga optiunea My Smartphone de 9,73 euro, respectiv optiunea BlackBerry 12. HTC Desire HD este la oferta incepand de la 199 euro impreuna cu un abonament de voce de cel putin 20,84 euro si optiunea My Smartphone de 9,73 euro. Tariful de inceput pentru telefonul Nokia E5 este de 160 de euro pentru un abonament de voce de minimum 12,5 euro. Pe 25 noiembrie, Orange a lansat si cel mai nou telefon RIM - BlackBerry® Torch™ 9800, primul BlackBerry cu touchscreen, de tip „slide", ce combina perfect experienta ecranului virtual cu trackpad optic si tastatura QWERTY. BlackBerry Torch 9800 poate fi achizitionat incepand de la 379 euro. Pretul este valabil impreuna cu optiunea BlackBerry 18 pe 24 de luni activata impreuna cu un abonament existent sau cu unul nou. De asemenea, operatorul a anuntat ca pregateste si lansarea a inca doua noi smartphone-uri: Nokia N8 si Nokia C7. Toate preturile mentionate includ TVA. „Vanzarile de smartphone-uri s-au dublat in primele 9 luni ale anului comparativ cu perioada similara din 2009, iar numarul de clienti care utilizeaza date mobile a ajuns la peste 3 milioane. Asadar, vorbim despre un segment de piata in plina ascensiune. Vrem sa il dezvoltam si sa il facem mai accesibil pentru toata lumea printr-o gama diversificata de telefoane, la preturi incepand de la 29 euro", sustine Petre Dobrescu, Product Division Manager la Orange Romania.

Sursa: Ion Vaciu - Comunicatii Mobile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu