miercuri, 24 noiembrie 2010

Ciocnirea cu un asteroid, în 2029, poate fi evitată prin lansarea unei sonde spaţiale care să îi modifice traiectoria

Astronauti si oameni de stiinta din toata lumea au discutat la o conferinta în Germania despre cum poate fi aparat Pamântul de o eventuala ciocnire cu un asteroid. Concluzia este optimista: catastrofa poate fi prevenita chiar cu tehnologiile disponibile în prezent.

În 2029, asteroidul Apophis va trece la doar 40.000 de kilometri de Pamânt. O distanta, aparent, uriasa, dar de zece ori mai mica decât cea pâna la Luna. Daca traiectoria asteroidului va fi deviata de acea întâlnire, el poate ajunge, dupa sapte ani, si mai aproape de Pamânt. Poate chiar prea aproape.


Cea mai usoara metoda de a preveni ciocnirea este lansarea unei sonde spatiale care sa percuteze asteroidul, într-un moment calculat cu grija, si sa-i modifice orbita. În cazul unui corp ceresc mai mare este posibila chiar detonarea unei explozii nucleare în spatiu. Dar astronomii spun ca un asemenea corp ceresc nu ne ameninta decât odata la 100.000 de ani, în medie.


Pâna la urma, protectia împotriva asteroizilor ratacitori este mai mult o problema politica. Nimeni nu stie, deocamdata, cine ar trebui sa decida lansarea rachetei sau rachetelor de aparare. O decizie care nu ar fi deloc usoara, deoarece ar implica întreaga planeta. Iar în cazul unei erori de calcul, asteroidul ar putea lovi, totusi, Pamântul, dar în regiuni care, altfel, ar fi fost la adapost.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu