miercuri, 24 noiembrie 2010

Negocieri Google-Hachette Livre pentru dreptul de publicare online a cărţilor retrase de la tipar

Google negociaza cu cea mai mare editura din Europa, Hachette Livre, dreptul de a scana si oferi online cartile publicate de institutie în trecut, dar care acum sunt retrase de la tipar. Este vorba de peste un milion de volume. Daca cele doua companii ajung la o întelegere, ar fi primul acord de acest fel încheiat vreodata.

Reprezentantii Google si cei ai editurii Hachette Livre spun ca ar putea semna un acord foarte curând. Potrivit documentului, veniturile obtinute din vinderea si accesarea cartilor online s-ar împarti între cele doua companii.


Avantajele financiare nu sunt însa totul: "E în interesul publicului, al bibliotecilor, al cercetatorilor, al autorilor si al editurii Hachette Livre sa semnam aceasta întelegere. Lumea digitala readuce la viata unele carti care nu mai existau în lumea printului si asta este principala idee a acordului nostru", explica Arnaud Nourry, CEO Hachette Livre.


Editura ar avea dreptul sa decida ce opere pot fi scanate. Iar întelegerea nu ar fi exclusiva. Asta înseamna ca Hachette Livre ar avea dreptul sa încheie contracte similare si cu alti parteneri.


Exista  si oameni care se opun întelegerii. Mai multe grupuri pentru protectia consumatorilor, câteva corporatii si chiar Departamentul American de Justitie se tem ca Google ar putea obtine prea multa putere pe piata cartilor digitale. 

Negocieri Google-Hachette Livre

View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu